counterculture

De la Warr Pavillion

Financial Management Review and Reorganisation – De la Warr Pavilion 

Client

The De La Warr Pavilion is an international centre for contemporary arts, in a Grade 1-listed modernist building on the beachfront in Bexhill On Sea. It is made up of galleries, a theatre, a café bar and shop. It puts on exhibitions and events and runs an extensive learning programme. 350,000 people visit each year. 

Objectives

Counterculture was commissioned to review and re-organise the Pavilion’s finance systems. Financial systems and processes had evolved incrementally without a coherent overall structure, resulting in over-complexity, duplication of efforts, and inefficient communication. 

Actions

Tom Wilcox worked with Simon Evans and Andrew Wells to replace the existing accountancy IT package with a new SAGE system. They simplified the system of nominal codes to create a manageable reduced number, and introduced cost centres and project codes to accurately capture the organisation’s current activities. This new coding structure was linked to the organisation’s budget and management accounts and returned responsibility for coding to budget holders.    

Results

Timely and accurate management accounts were successfully drawn up – enabling budget holders to understand the financial position, and make strategic financial decisions. The quality of financial reporting to the board was improved, helping the director and staff to bring about general improvements in the finances of the pavilion. 

More

www.dlwp.com